Vizită Valencia 2017

Miercuri 20 septembrie, Departamentul de Dezvoltare Economică a Sectoarelor de Producție, Comerț și Muncă din cadrul Consiliului Comunității Valenciene, prin Doamnele Dolores Parra Robles, Director general pentru internaționalizare și Director adjunct al Institutului Valencian de Competitivitate Economică – IVACE și Rocio Pont Perez, asistenta sa din cadrul  IVACE, a găzduit reprezentanții UAT-urilor din Zona Metropolitană Timișoara.

Reprezentanții Polului de Creștere Timișoara au prezentat interesul acestor comunități în dezvoltarea de parteneriate instituționale în domeniile administrativ, economic, turistic și cultural, iar partea valenciana a prezentat un model de abordare și acompaniere a investitorilor privați pentru a se încuraja și dezvolta investițiile autohtone sau străine directe.

Pe parcursul a aproape 3 ore de discuții au reieșit interese comune de cooperare, inclusiv de colaborare directă cu Polul de Creștere și cu UAT-urile membre, în cadrul unor proiecte pentru atragerea de fonduri europene prin programul INTERREG.

La a doua parte a întâlnirii au luat parte și domnii Dragoș Țigău,ministru plenipotențiar, șeful oficiului consular din cadrul Consulatului României la Castellonde la Plana și domnul Gheorghe Florea, consul. Aceștia au prezentat sprijinul care-l pot acorda pentru intensificarea relațiilor dintre România și Spania, exemplificând cooperări din domeniile transporturi, agricultură și dezvoltare rurală.

Toate aceste prezentări constituie exemple de bună practică care pot fi preluate și implementate în instituțiile din zona metropolitană Timișoara.

Programul zilei de joi, 21 septembrie, a început, pentru toată delegația Polului de Creștere Timișoara, la Camera de Comerț Industrie, Servicii și Transport Naval Valencia, unde domnul Președinte Jose Vincente Morata Estragues și domnul Vicente Mompo, coordonatorul Departamentului de Comerț Exterior al Camerei au pezentat structura economică a regiunii Valencia și interesul de dezvoltare a schimburilor comerciale, umane și de capital ale companiilor spaniole. Urmare și a interesului manifestat de reprezentanții Polului de Creștere în dezvoltarea acestor tipuri de relații a reieșit necesitatea organizării unor vizite de tip misiuni economice atât în România, la Timișoara, cât și în Valencia.

În cadrul întâlnirii avute la Primăria Valencia cu doamna Sandra Gomez Lopez, vice-primar, responsabil de dezvoltarea economică sustenabilă, s-au abordat atât subiecte privind dezvoltarea schimburilor instituționale din domeniile economic, administrativ și cultural cât și etapele ce trebuie urmate în procesul de înfrățire între cele două municipalități, Timișoara și Valencia. Astfel, Primarul Valenciei, domnul Joan Ribo, a nominalizat o persoană care va lucra împreună cu persoana ce va fi desemnată de către Primarul Timișoarei, domnul Nicolae Robu pentru a se discuta și redacta partea de documente descriptive ale înfrățirii, cu accent deosebit pe schimburi culturale și academice, în beneficiul ambelor municipalități. La această vizită a participat, din partea Polului de Creștere Timișoara, Victor Malac, Vasile Rușeț și Anca Mocanu.

A treia vizită a zilei a avut loc la Consiliul de Cultură al Valenciei, organizație ce este implicată în tot ce înseamnă activitate culturală în Regiunea Valencia. Directorul General al Polului de Creștere Timișoara, Vasile Rușeț, a prezentat Președintelui acestei instituții, Domnul Santiago Grisolia Garcia, Marchiz de Grisolia, proeminentă figură științifică locală, europeană și mondială, și secretarului executiv, domnului Jesus Huguet Pascual, interesul și dorința executivului Municipiului Timișoara de a intensifica schimburile culturale între Timișoara și Valencia, mai ales în contextual în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Această propunere a avut o deschidere totală de colaborare din partea gazdelor, urmând ca în cel mai scurt timp să se facă legături directe între instituții și operatori culturali din cele două regiuni.

Contactele și întâlnirile programate au fost realizate cu sprijinul și implicarea totală a domnului Jose Muguel Vinals, Consul Onorific al Spaniei la Timișoara, participant activ la toate aceste întâlniri, și care s-a dovedit un excelent ambasador al Municipiului Timișoara și al Zonei Metropolitane Timișoara, în Valencia.

Delegația Polului de Creștere Timișoara este formată din:

  • Victor Malac, primar Dumbrăvița, membru în Consiliul Director al PCT
  • Vasile Rușeț, director general al PCT
  • Ionuț Stănușoiu, primar Ghiroda
  • Florin Bucur, primar Moșnița Nouă
  • Gheorghe Jurj, vice-primar Pișchia
  • Samuel Lupulescu, primar Fîrdea
  • Anca Mocanu, expert PCT

Pe parcursul zilei de vineri 22 septembrie, se vor vizita două comune din Regiunea Valencia, pentru a se încerca punerea bazelor pentru colaborări directe și, de ce nu, înfrățiri, cu UAT-urile, prezente sau nu, membre ale Polului de Creștere Timișoara.

Apoi se va vizita o bază sportivă dedicată celui de-al doilea sport național în Spania, după fotbal, padelul.

Vasile Rușeț

Director general al ADI PCT