Comuna Șag

Website:

 

Șag (în lb.maghiară-Temesság) este o comună în județul Timiș, Banat, România, formată numai din satul de reședință cu același nume şi se învecinează la N cu Timişoara, la E cu Giroc, la SE cu Pădureni, la SV cu Parţa, la NV cu Sânmihaiu Român.

Comuna Şag este o comună de câmpie situată în zona periurbană a municipiului Timişoara la o distanţă de 14 km de acesta pe DN 59 şi pe calea ferată 922 Timişoara – Resiţa, comuna este aşezată pe malul drept al râului Timiş.

Altitudinea medie este de 85 – 90 m relieful fiind plan. Pe teritoriul comunei râul Timiş este îndiguit pe ambele maluri.

Comuna Şag se încadrează în tipologia localităţilor rurale cu activităţi mixte: agricultura şi industrie, iar situarea pe malul râului Timiş a permis şi dezvoltarea turismului şi a activităţilor de agrement.

Comuna beneficiază de reţea de apă în lungime de 5 km, reţea de gaz în lungime de 13 km, reţea telefonică digitala.

Lungimea totală a străzilor este de 18 km din care asfaltate 4 km, restul străzilor fiind pietruite. Este de asemenea asfaltat şi drumul care face legatura între comună şi DJ Timişoara – Foieni în lungime de 1 km.

În comună funcţionează, şcoala, gradiniţa, dispensar uman cu 2 medici şi un stomatolog, dispensar veterinar, post de politie.

Pe raza comunei funcţionează 4 lăcaşuri de cult aparţinînd bisericii ortodoxe române, bisericii romano catolice, cultului penticostal şi cultului baptist.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Șag se ridică la 3.009 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.754 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (82,98%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (9,01%) și germani (1,96%). Pentru 4,12% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (75,34%), dar există și minorități de romano-catolici (13,19%), penticostali (3,12%) și greco-catolici (1,06%). Pentru 4,32% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.