Comuna Dudeștii Noi, Timiș

Dudeștii Noi (vechiul nume în română Beșenova Nouă, germană Neubeschenowa, maghiară Ujbesenyö) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Timiș, Banat, România.

Comuna Dudeştii Noi este situată la o distanţă de 13,5 km de Timişoara. Localitatea se învecinează la Vest cu Becicherecu Mic, la Nord-Vest cu Hodoni şi Satchinez, la Est cu Sînandrei şi Timişoara, iar la Sud cu Săcălaz. Legăturile sunt asigurate prin drumurile comunale şi calea ferată Timişoara–Cenad. Totodată, localitatea are ieşire la drumul naţional DN6 Timişoara–Sânnicolau Mare–Cenad–frontieră Ungaria.

Comuna Dudeştii Noi este străbătută în partea de Sud şi de Est de Bega Veche, vechiul curs al râului Bega dinaintea construcţiei canalului şi, în prezent, o continuare a Beregsăului. Majoritatea mlaştinilor de odinioară au fost desecate, în prezent ocupând o suprafaţă foarte redusă. Pentru stoparea fenomenului legat de băltire favorizat de pantele reduse şi de solurile argiloase care permit stagnarea apelor, s-a realizat un sistem de canale ce sunt legate de Bega Veche.

Prima atestare documentară a localităţii apare în anul 1333 sub denumirea de Bessenovo. Johann Oßwald, conducătorul a 60 de familii (290 de suflete), se stabilește în Beșenova Nouă venind din regiunile austro-germane Mainz, Trier și Lothringen, sub oblăduirea Mariei Theresa, în anul 1748. Biserica Catolică din localitate, care este acum monument istoric, este construită in anii 1750-1751.

Conform ultimelor statistici din anul 2016, populația comunei Dudeştii Noi se ridică la 3.343 de locuitori, în creștere față de 2011, când se înregistraseră 2.970 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (86,66%). Principalele minorități sunt cele de romi (5,33%), maghiari (1,45%), germani (1,38%), la care se adaugă ucraineni, sârbi, slovaci, iar pentru 4,5% din populaţie nu s-a putut apartenenţa etnică.