Comuna Biled, Timiș

BILED

Biled este un sat în județul Timiș și formează o comună de sine stătătoare. Este unul din cele mai mari sate din vestul țării, cu o populație în creștere și o economie în plină dezvoltare.

Localitatea este situată la 27 km de Timișoara. Este traversată, pe axa est – vest, de drumul național DN6 care leagă Timișoara de Sânnicolau Mare și vama Cenad. Paralel cu drumul național, Biledul este traversat și de calea ferată Timișoara – Cenad, având stație CFR proprie. Pe axa nord – sud este traversat de drumul județean DJ693 Orțișoara – Cărpiniș. Se învecinează la nord-est cu Satchinez, la sud-est cu Becicherecu Mic, la sud cu Iecea Mică, la sud-vest cu Iecea Mare și Șandra la nord-vest.

Localitatea a fost atestată documentar în 1462 însă este mai veche. În 1847 a fost descoperit un tezaur cu aproximativ 2.000 de monede din bronz, argint și aur, emise de la Traian la Constantin cel Mare. Acesta se află în prezent la Cabinetul Numismatic de la Viena. Tot pe teritoriul localității s-au mai găsit vestigiile mai multor așezări daco-romane care datează din secolele III – IV.

În 1562 Biledul devine proprietate regală. Colonizarea germanilor are loc într-o primă etapă în 1765 și în a doua etapă între 1768 – 1775. În 1786 se construiește biserica. Stăpânirea habsburgică a stabilit Biledul cu statut urban. În perioada 1956 – 1996 au avut loc importante emigrări spre vest.

Populația comunei Biled se ridică la aproximativ 3.294 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (83,12%). Principalele minorități sunt cele de romi (4,1%), maghiari (3,7%) și germani (2,58%). Pentru 6,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (77,66%), dar există și minorități de romano-catolici (10,26%) și penticostali (3,43%). Pentru 6,41% din populație nu este cunoscută apartenența confesională.

Ca și obiective turistice, comuna Biled se poate mândri cu monumentul Calvare care este situat la doar un kilometru de Biled, pe partea stângă a șoselei care duce spre Timișoara. Movila are o înălțime de 8 metri și un diametru care nu trece de 50 de metri. Încă din anul 1837, în partea superioară a movilei a fost ridicată o cruce.

Proiecte reprezentative pentru comuna Biled, realizate și/sau în curs de realizare:

  • Canalizare menajeră și stație de epurare ape uzate;
  • Rețeaua nouă de apă potabilă;
  • Reabiltare și modernizare Grădiniță;
  • Reabilitare și modernizare Cămin cultural;
  • Modernizarea rețelei de drumuri comunale, în jur de 10 km;
  • Extinderea utilităților publice (gaz, apă, curent electric) în PUZ-ul cu destinația de locuințe pentru tineri;
  • Amenajarea unui parc pentru copii;
  • Înființare Dispensar comunal;
  • Reabilitare trotuare în comuna Biled;
  • Modernizare stații de autobus.
Adresă: Str. Principală, nr. 359
Fax: 0256 37 73 00
Populație: 3.294 loc.
Distanță față de Timișoara: 27,2 km
Suprafața comunei: 10651 ha
Suprafața agricolă: 9746 ha